Takkavalintoja

Olemme miettineet paljon minkälaisen lämmitysmuodon otamme. Talo on kooltaan pieni, mutta halusimme silti käyttökustannuksiltaan edullisen lämmitysvaihtoehdon. Mietimme myös millä lämmitysjärjestelmällä olisi eniten talon arvoa kohottava vaikutus, jos joskus päätämme myydä talon. Sen vuoksi pääätimme valita maalämmön ja siihen rinnalle maaviileän. Kerron myöhemmin tarkemmin toisessa artikkelissa maalämmöstä ja -viileästä.

Maalämmön ansiosta takan lämmitysominaisuuksilla ei ole niin suurta merkitystä. Takka tulee meille lähinnä sisustuselementiksi, tunnelman luojaksi sekä sähkökatkoksia ja kovia pakkasia varten varalämmönlähteeksi. Sen vuoksi takkoja vertaillessa ei ollut tarvetta keskittyä pelkästään lämmityksen hyötysuhdeominaisuuksiin, vaan valintaan vaikutti eniten takan ulkonäkö. Takka sijoitetaan keskelle asuntoa olohuoneeseen, jolloin lämpö pääsee leviämään parhaiten ympäri taloa.

Alun perin olin suunnitellut meille ihan perustakkaa, jonka voi hankkia myös talopakettivalmistajan kautta. Mutta onneksi huomasimme, että design-ja perustakan hinnan ero ei ollut merkittävän suuri, niin jätimme takan pois talopaketin toimitussisällöstä. Eniten silmäämme miellyttivät valkoiset hissi- ja kulmaluukulliset takat. Tällaisia takkoja on valikoimissa muun muassa Nordpeisillä ja Conturalla. Maalämmön kanssa suositellaan kiertoilmatakkaa, mutta valitettavasti emme löytäneet sopivaa takkaa niiden joukosta.

Conturan i41A on ruotsalainen elementtitakka, jossa on valkoinen betonikivikuori. Artstone-kuori varaa hyvin lämpöä. Lisävarusteina on saatavissa mm. mustasta graniitista oleva hylly ja penkki, mutta meitä kiinnosti takka ilman näitä lisävarusteita. Takan hyötysuhde on <80 % ja teholtaan se on 4-9 kW.World Class Clean Burning -teknologian ansiosta lasiluukku pysyy aina puhtaana.

Nordpeisin Salzburg M+1 (korotettu malli) on myös linjoiltaan kaunis, vaikka siinä ei olekaan kulmaluukkua. Salzburg M on varaava takka, jonka varaava massa on oliviinisementtiä. Myös tässä mallissa luukun lasi pysyy puhtaana. Valmistaja lupailee palamistekniikan ansiosta puun palamisen olevan perusteellista ja päästöjen minimaalisia.Takan hyötysuhde on 85,2 % ja nimellisteho 2,4 kW. Korotetussa mallissa (+1) lämmönvarauskyky on parempi kuin perusmallissa.

Nordpeisillä on myös hissiluukullinen elementtitakka Panama EU StandardQ-34-AL. Panaman hyötysuhde on 81 % ja nimellisteho 7 kW. Panama miellyttää silmää tällä hetkellä eniten, mutta hieman mietityttää takan laidoissa olevat isot ritilät.

Onko teillä kokemuksia ko. takoista?

Vinkki Selvittäkää takasta tehojen lisäksi turva-etäisyydet. Lisäksi tärkeää on tietää mistä takka ottaa korvausilmansa ja tarvitseeko takka painonsa puolesta vahvistuksia lattiaan. Nämä on tärkeää olla tiedossa hyvissä ajoin, jotta ne voidaan huomioida mm. perustuksissa. Suojaetäisyydet ovat yleensä saatavissa valmistajien sivuilta asennusohjeineen, mutta muita tietoja joutuu kysymään yleensä takkamyyjältä.

Vinkki Takan hintaa miettiessä pitää muistaa, että hinta ei koostu pelkästään takan hinnasta, vaan lisäksi päälle tulee kuluja mm. hormista, asennnuksesta ja kuljetuksesta sekä lattian suojaamisesta. Nopeasti edulliselta kuulostanut takka onkin yllättävän kallis.

Hakusanat: takka, Contura, Nordpeis, varaava takka, kulmaluukullinen takka, hissiluukullinen takka, lämmitys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s